Matlagning med slow cookers

slow-cookerEn slow cooker är ett enkelt och hälsosamt sätt att laga mat, perfekt för den som vill äta näringsrika och fettsnåla långkok men som inte har möjlighet att stå vid spisen och övervaka en gryta i flera timmar. En slow cooker lagar helt enkelt maten på ett mycket långsamt sätt i mycket låg temperatur, ofta runt 70-80 grader som max, drivet på elektricitet. Det har på senare år blivit mycket populärt med slow cookers, som tidigare främst använts i Storbritannien. Fördelen är att middagen kan förberedas på morgonen då allting läggs i grytan som sedan sätts igång och sköter sig själv under tiden du jobbar eller är ute i skogen. På kvällen är maten färdig och du kan servera en fantastisk måltid som har tillagat sig i princip på egen hand.

Hur fungerar en slow cooker?

Slow cookern är som en vanlig gryta, vilken man fyller med grönsaker, kött, baljväxter och kolhydrater av önskat slag. Grytan sätts sedan ner i en aluminiumbehållare och maskinen sätts igång genom att vrida på ett reglage. Ofta har en slow cooker tre lägen: low, medium och high, vilka motsvarar olika temperaturer (till exempel 60, 70 och 80 grader). Maten lämnas därefter i grytan i 6, 8 eller 10 timmar, kanske hela natten. Ibland kan man öppna och röra i grytan, men det är inte alltid nödvändigt. De flesta grytorna till slow cookers kan även användas på vanlig spis, i ugn eller i mikro, vilket ökar användningsområdet för denna kökspryl enormt.

Strömsnål

I motsats till vad som lätt kan tros är en slow cooker i själva verket strömsnål och elräkningarna kommer inte påverkas nämnvärt av grytan. Det har gjorts många tester på just detta och många har kommit fram till att en slow cooker drar mindre el än en vanlig spis. Det kan rent av vara kostnadseffektivt att laga långkok i slow cookern jämfört med på vanlig ugn och spis.