Tänk ekologiskt – gör din egen korv

Att göra sin egen korv låter kanske både svårt och dyrt. Men utrustningen som du behöver är inte nödvändigtvis särskilt dyr och med lite övning är du snabbt igång, även om det kanske inte är något du gör varje vecka. Genom att göra din egen mat, från råvaror till färdig produkt, har du den absolut bästa kontrollen över varifrån råvarorna kommer, vilken kvalité de har och hur de faktisk smakar.

Om du bor i närheten av en bonde, eller om du har vänner eller släkt som jagar, kan du få tag i bra kött vars ursprung du känner till. Om du inte har någon möjlighet att själv mala köttet kan du ofta få hjälp med det via bonden, eller till och med på affären om du köper lokalt producerat kött där. Genom att själv odla kryddor får du en väldigt lokalt och ekologiskt producerad korv – din egen!

Använd en korvstopp

För att göra korv behöver du en korvstopp (de brukar kosta några hundralappar) eller en korvsprits, köttfärs (gärna ganska fet, så att korven inte blir torr) och kryddor, plasthandskar och fjäster. Fjäster är tarmar från gris eller får som man stoppar färsen i.

Så gör du din egen ekologiska korv

Lägg fjästren i blöt några timmar och skölj ur dem för att få bort saltrester. Blanda ihop köttfärsen och kryddblandningen och tillsätt vatten så att blandningen blir lättarbetat. Du behöver ungefär 5 deciliter kallt vatten till 2 kilo köttfärs. Använd gärna engångshandskar till detta.

Knyt en knut i ena änden på fjästret och trä den andra över korvstoppen eller korvspritsen.

Fyll fjästret med köttfärsblandningen. Det ska inte kännas mer än halvfullt, annars kan korven spricka när du tillagar den.

Nu är det bara att grilla eller steka korven! Det finns många bloggar och hemsidor om att göra sin egen korv, så du hittar lätt ännu mer information och recept.