Korvtillverkning

korvtillverkningAtt göra sin egen korv har blivit populärt! Precis som när det gäller kläder går det mode även i matlagning. Minns du när det började pratas om att baka sitt eget surdegsbröd? Nu är det egen korv som gäller.

Det är lätt att tro att det både är dyrt och kräver mycket utrustning för att göra sin egen korv. Den kostnad man kanske främst associerar med korvtillverkning är en köttkvarn. Om du köper kött direkt från en bonde kan du dock ofta beställa färs direkt, och på större livsmedelsbutiker är det inte helt ovanligt att man kan få hjälp med att göra färs av den köttbit man valt. Förutom köttkvarnen innebär det dock inte några häpnadsväckande summor att börja göra sin egen korv. Detta behövs för korvtillverkning

Köttfärs och kryddor

Du väljer med fördel en fet färs, eller så får du tillsätta fett. Det är lätt hänt att korven blir för torr annars. Om du vill använda till exempel lammfärs kan det också vara en intressant idé att blanda den med rökt bacon, för extra smak. När det gäller kryddorna är det egentligen bara din egen fantasi som sätter gränserna. Det finns många recept att ta del av, med både äldre och mer moderna smakkombinationer.

Fjäster

Fjäster är tarmar från gris eller lamm som du stoppar själva köttfärsblandningen i. Det finns även fjäster av plast, men det fungerar dåligt om du ska grilla eller steka korven. Om du planerar att koka den går det dock bra med plastfjäster.

Korvstopp eller korvsprits

För att få in kött- och kryddsmeten i fjästret behöver du en korvsprits eller en korvstopp. Korvspritsar finns som engångsvarianter och en korvstopp kostar inte mer än några hundralappar. Du trär fjästret på korvstoppen eller spritsen, och fyller det till ungefär hälften.

Sedan är det bara att snurra fjästret där varje korv ska börja och sluta, och så knyta om med snöre. Grilla eller stek dem!